Ahad, 17 November 2013

di negeri pulau pinang - Google Blog Search

di negeri pulau pinang - Google Blog Search


Negara Pakatan Rakyat: <b>Pulau Pinang</b> Tangguh Program Merdeka <b>...</b>

Posted: 31 Oct 2013 07:13 PM PDT

KUALA LUMPUR: Program Merdeka Ride ® Jambatan Kedua Pulau Pinang yang dijadualkan pada 10 November ini terpaksa ditangguhkan ke satu tarikh yang akan ditetapkan kemudian.

Demikian dinyatakan oleh Setiausaha Kerajaan Negeri Pulau Pinang selaku Pengerusi Jawatankuasa Pengelola program berkenaan, Datuk Farizan Darus dalam satu kenyataan kepada Harakahdaily.

Sehubungan dengan penangguhan tersebut, katanya para peserta yang telah mendaftar untuk menyertai Program Merdeka Ride ® Jambatan Kedua Pulau Pinang boleh membuat pilihan untuk terus kekal menyertai program pada tarikh yang akan ditetapkan kelak, mendermakan keseturuhan bayaran penyertaan tersebut kepada penganjur selaras dengan hasrat program ini yang merupakan program kebajikan atau untuk tidak menyertai program ini tetapi mengambil jersi.


Katanya, program itu adalah sebahagian daripada program perasmian Jambatan Kedua di bawah naungan Yang di-Pertua Negeri dengan kerjasama Kerajaan Negeri Pulau Pinang, Lions Clubs of Penang Host serta Jambatan Kedua Sdn. Bhd. (JKSB).

Tambahnya, tujuan program itu adalah untuk kayuhan amal yang akan disumbangkan kepada beberapa badan kebajikan yang ada di Negeri Pulau Pinang termasuk Tahung Bencana Alam TYT.

Katanya, segala kesulitan amatlah dikesali dan Jawatankuasa Penganjur amat berharap bahawa penyertaan kesemua peserta yang telah mendaftar dapat diteruskan atas semangat untuk memberi sumbangan kebajikan kepada Badan-Badan Amal yang ada di Negeri Pulau Pinang termasuk sumbangan kepada Tabung Bencana Alam Tuan Yang Terutama Yang di-Pertua Negeri Pulau Pinang.

09 di Batu uban - Google Blog Search

09 di Batu uban - Google Blog Search


BLOG PENANG: 09 <b>di Batu uban</b> - Google Blog Search

Posted: 28 Oct 2013 09:32 PM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

Selamatkan sejarah <b>Batu Uban</b> - Utusan Online

Posted: 08 Jan 2012 12:45 PM PST

Selamatkan sejarah Batu Uban

OLEH DR. A MURAD MERICAN
PENULIS ialah Profesor di Jabatan Pengurusan dan Kemanusiaan, Universiti Teknologi PETRONAS, Bandar Seri Iskandar, Perak.


Pemandangan dari atas perkampungan orang Melayu di Kampung Melayu Batu Uban, Gelugor, Pulau Pinang.


Kampung Batu Uban bukan sama dengan Kampung Buah Pala, atau Kampung Baru di Kuala Lumpur. Batu Uban adalah penempatan Melayu yang terawal di Pulau Pinang. Malah ia juga adalah pekan dan pelabuhan terawal di pulau itu.

Saya telah perhatikan perkembangan di Batu Uban tanpa kudrat menentukan dan merobahnya. Tidak guna kita merintih apa yang telah berlaku. Ini bukan nostalgia.

Seharusnya, Kampung Batu Uban dijadikan kampung istimewa di Pulau Pinang. Di situlah masjid yang terawal dibina. Di situlah juga tanah dikurniakan oleh Sultan Kedah kepada para peneroka awal sejak 1730an lagi, dan ia berlaku sehingga tahun 1740an.

Batu Uban adalah pusat aktiviti wilayah Gelugor dan kawasan sekitarnya. Ramai keturunan peneroka awal Batu Uban menyumbang kepada perkembangan budaya dan ekonomi kawasan Tanjung - pekan Melayu di Lebuh Acheh dan Armenian khususnya. Ini mula berlaku pada lewat 1700. Batu Uban mempunyai jalinan dengan pelabuhan Batu Bara, yang kini sebuah daerah di pesisir pantai timur Sumatera - di wilayah Sumatera Utara, lebih kurang tiga jam perjalanan ke arah selatan dari Medan. Malah, saya dimaklumkan satu masa dulu Batu Uban dikenali sebagai Batu Bara.

Batu Uban adalah sebuah pusat metropolitan yang menghubungkan Pulau Pinang/Kedah dengan Sumatera, India dan Hadhramaut. Malah, Batu Uban bukan hanya membuka ruangnya kepada Selat Melaka, tetapi juga kepada Lautan Hindi. Jalinan Batu Uban dengan Selat Melaka dan Lautan Hindi jelas dilihat dengan kedatangan orang Minangkabau dan Melayu yang berlayar dari Batu Bara, kaum-kaum dari India, dan Arab sama ada terus dari Hadhramaut, melalui India, atau melalui Aceh. Di situlah juga mula terbentuknya identiti Jawi Pekan di Pulau Pinang, mendahului lain-lain tempat di Nusantara. Batu Uban pada satu masa dulu bukan kampung, tetapi sebuah pekan dengan segala rencam dan ragamnya.

Apakah ini sukar sangat untuk kita faham? Ini bukan soal menolak pembangunan. Ini soal kegagalan pihak berkewajipan dan pihak berkuasa mengiktiraf, melindungi dan mewartakan sesuatu kawasan itu. Mengapa kelulusan diberi kepada pemaju? Apakah warisan dan sejarah perlu tewas oleh kaum-kaum kapitalis? Siapakah yang membenarkan itu? Apakah pihak-pihak warisan dan Majlis Agama Islam Negeri Pulau Pinang buta sejarah?

Mengapa dibenar kawasan sekecil itu diroboh lalu mengubah wajah asal? Apakah tidak ada alternatif lain? Mengapakah kita terlalu taksub dengan konsep dan falsafah pembangunan yang kolot? Apakah pembangunan semestinya menghapuskan sejarah dan warisan?

Dalam hal ini, dan bukan saja dalam konteks Batu Uban, kita mesti mengkaji semula konsep dan falsafah pembangunan. Malah istilah 'pembangunan' itu kurang tepat kerana ia menumpu kepada aspek fizikal dan pertumbuhan ekonomi, walaupun dalam retoriknya kita mengeluarkan istilah seperti 'mapan' dan 'tambah nilai.' Apa ertinya jika atas nama pembangunan, identiti kita dihapuskan? Konsep dan falsafah pembangunan kini memihak kepada apa yang boleh diukur dan dilihat. Kita tidak melihat sejarah dan warisan seperti mana yang sepatutnya kerana kayu pengukuran kita berlandaskan kepada kepentingan-kepentingan jangka pendek.

Jika kita isytiharkan kita ingin maju seperti lain-lain negara , lihat saja bagaimana mereka kekalkan sejarah dan warisan. Tidak perlu pergi jauh. Lihat sekitar negara Asia Tenggara, atau India, atau Jepun. Apakah maksud 'Chennai,' 'Mumbai' dan 'Kolkata' dalam kamus dan kesedaran sejarah di India?

Kita akur bahawa Pulau Pinang mempunyai densiti penduduk yang tinggi, dan tanah amat berharga. Akan tetapi, apakah harga itu sama dengan nilai sejarah? Dengan robohnya Batu Uban, walaupun mungkin tinggal sebuah masjid, telaga dan tanah perkuburan hampir 300 tahun itu, maka akan robohlah sejarah penempatan Melayu di Pulau Pinang.

Pihak-pihak berwajib, dan empunya tanah sepatutnya memikirkan bagaimana memperkasakan sejarah dan warisan Melayu di tempat itu, bukan sebaliknya. Papan tanda di hadapan masjid Batu Uban kini memang tidak mencukupi.

Dan jika dikatakan bahawa penduduk-penduduk di kawasan itu tidak berminat tinggal di situ, apakah mereka diberi pandangan, bimbingan dan nasihat yang sewajarnya.

Apa yang perlu dilakukan adalah sebuah kawasan/laman peringatan, bersama dengan papan tanda yang lebih jelas di tengah-tengah kawasan perkampungan itu bagi memperingati para peneroka Melayu awal pulau itu, dan jalinan Batu Uban dengan rantau kepulauan Melayu dan Lautan Hindi.

Juga, mereka yang berwajib, termasuk yang empunya tanah, memperbaiki kampung itu sebagai kampung awal tradisi sambil mengwajahkan jaringan dengan rantau yang lebih luas. Batu Uban bukan kampung kolot. Di situlah pada awal lagi bertapaknya Islam di Pulau Pinang.

Seharusnya usaha dilakukan mengekalkan nama Batu Uban sebagai sebahagian daripada nama Gelugor, juga dikatakan berasal dari Batu Bara. Dengan lenyapnya Batu Uban, maka akan lenyaplah juga sejarah dan identiti warisan sebelum kedatangan Inggeris.

Saya harap jangkaan saya salah. Masih ada ruang dan masa untuk menyelamatkan Batu Uban. Tidak perlu bersedih dan merintih. Tidak ada belang yang dapat ditinggalkan seperti apabila matinya harimau. Apa yang boleh dilakukan sekarang ialah secara kolektif, pihak-pihak yang berwajib dan berkuasa memberhentikan projek tapak pembinaan kini dan apa-apa lagi yang telah diluluskan untuk kawasan itu pada masa depan.

Pada asalnya, mengapa projek-projek pembinaan telah diluluskan sejak sekian lama? Ini hanya menunjukkan kealpaan tentang sejarah; sikap dan kesedaran yang menolak memori kolektif sesebuah tempat. Hal ini tidak pula kelihatan di kawasan-kawasan di Georgetown, khususnya di tapak warisan UNESCO.

Sekali lagi, saya nyatakan pihak yang memiliki tanah di Batu Uban hendaklah tidak buta sejarah. Pada masa sama, sejarah tidak kenal undang-undang. Tahun-tahun yang penting berkaitan dengan Batu Uban adalah 1734 dan 1749. Apakah kita mahu detik-detik itu lenyap dari lipatan sejarah Pulau Pinang dan Kedah akibat dari kedaifan dan kebebalan sejarah kita sendiri?

09 di Batu maung - Google Blog Search

09 di Batu maung - Google Blog Search


BLOG PENANG: 09 <b>di Batu maung</b> - Google Blog Search

Posted: 13 Nov 2013 03:04 PM PST

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

Public safety issue at RAMP 2 of the <b>Batu Maung</b> Interchange of the <b>...</b>

Posted: 29 Oct 2013 08:12 PM PDT

Kuala Lumpur, 30 October 2013 – I refer to the letter written to the Editor published in Malaysia Edition on 28 October 2013 regarding a complaint from a concerned public using the road underneath Ramp 2 at the Batu Maung Interchange of the Second Penang Bridge project.

The road is part of the diversion that has been utilized by the public after the collapsed of the segment between Pier 6 and Pier 7 of Ramp 2 in June 2013. The traffic diversion is to provide access to the public to travel to and from George Town via Tun Dr. Lim Chong Eu Expressway. Since the incident where the ramp collapsed, JKSB has instructed all parties involved in the project to take extra safety measures especially when conducting works involving life traffic underneath the construction structures. To add to JKSB's seriousness in addressing the public safety concern, JKSB has introduced a policy of zero-incident where public safety is concerned.

The supervision of work for this interchange is under the responsibility of Arup Jururunding Sdn Bhd ("the Arup"), one of the most prominent engineering consultants in the country. In relation to the incident reported in the article, a proper traffic management scheme was in-place and this was confirmed by the Arup supervision team. The activity was carried out on Saturday, 26 October 2013 at around 6pm where traffic volume was low. Flagmen were stationed on site to instruct vehicles to stop as required when the installation of the parapets was being carried out.

Welding works was then carried out to temporarily fix the position of the parapets at the mid-location of the 1.5 meters wide precast parapet. Harmless flashes from the welding sparks can be seen through the 10mm gap in between the precast parapets, as noticed by the complainant. This standard operating procedure was followed during the said incident. The concern public was on site and has in fact followed the instruction from the flagman to stop his vehicle.

JKSB attends to public complaints seriously and strives to ensure that there is no compromise on poor public safety.

By  YBhg. Dato' Ir. Dr Mohamed Ismail bin Taib,

Managing Director of JKSB

09 di tanjung tokong - Google Blog Search

09 di tanjung tokong - Google Blog Search


Pemenang minta UDA tarik balik notis usir 11 keluarga <b>di Tanjung</b> <b>...</b>

Posted: 15 Jul 2013 04:49 AM PDT

GEORGE TOWN – Persatuan Melayu Pulau Pinang (Pemenang) hari ini menggesa UDA Holdings Bhd. (UDA) supaya menarik balik notis pengusiran 11 keluarga di Tanjong Tokong yang dikeluarkan mereka awal bulan ini.

Presiden Pemenang, Datuk Seri Mohd. Yussof Latiff berkata tindakan syarikat milik kerajaan selaku pemaju itu adalah tidak berperikemanusiaan kerana mengusir penduduk di bulan puasa dan menjelang Aidilfitri.

"Sepatutnya UDA yang diamanahkan untuk menjaga kepentingan orang Melayu membantu keluarga berkenaan, tetapi apa yang berlaku adalah sebaliknya. Oleh itu Pemenang mahu UDA mempertimbang semula pengusiran itu," katanya kepada pemberita di sini.

Media tempatan hari ini melaporkan nasib 11 keluarga berkenaan yang diarahkan mengosongkan rumah mereka bagi membolehkan projek Fasa 4A dimulakan di kampung mereka.

Seorang penduduk Abdul Wahab Seeni Ibramsah, 40, melahirkan rasa sedih dengan tindakan UDA dan penduduk terpaksa melantik peguam untuk membela nasib mereka. – Bernama

09 di permatang pauh - Google Blog Search

09 di permatang pauh - Google Blog Search


UMNO BANTU PENDUDUK BANJIR <b>DI PERMATANG PAUH</b> <b>...</b>

Posted: 21 Oct 2013 12:18 AM PDTBUKIT MERTAJAM - Lebih 700 buah rumah di 7 kampung  di Permatang Pauh  dilanda banjir kilat sejak hari Sabtu  ekoran hujan turun tanpa henti selama hampir tujuh jam mulai petang semala.
Kawasan paling teruk dilanda banjir ialah Kg Permatang Rawa , Kg Terus & Kg Tun Sardon .
Seorang mangsa di Permatang Rawa Mukim 7  berkata rumahnya dilanda banjir waktu malam ekoran hujan lebat tanpa henti sejak petang. 
"Boleh dikatakan banyak  penduduk dimasuki air hingga paras lutut. Nasib baik kami telah bersiap sedia dengan mengangkat barang-barang ke bahagian lebih tinggi. Kalau tak, pasti semuanya akan rosak," katanya 
 Ketua Umno Bahagian Permatang Pauh yang baru , Mohd Zaidi Mohd Said (gambar) atau lebih dikenali dengan pangilan Cikgu Zaidi di kalangan penduduk setempat segera  turun padang memberi sumbangan kepada penduduk yang terjejas sekitar Permatang Pauh.

09 di balik pulau - Google Blog Search

09 di balik pulau - Google Blog Search


BN maintains victory in <b>Balik Pulau</b> parliamentary seat as court <b>...</b>

Posted: 12 Nov 2013 09:06 AM PST

Posted on November 13, 2013, Wednesday

PUTRAJAYA: Barisan Nasional (BN) maintains its victory in the Balik Pulau parliamentary seat in Penang as the Federal Court, here, yesterday dismissed an appeal brought by the candidate of Parti Keadilan Rakyat (PKR).

A five-member panel chaired by Court of Appeal president Tan Sri Md Raus Sharif dismissed Muhammad Bakhtiar Wan Chik's appeal and ordered him to pay RM20,000 each in legal costs to Barisan Nasional MP for Balik Pulau, Datuk Seri Dr Hilmi Yahaya, the Balik Pulau election officer and the Election Commission.

Also presiding on the panel were Federal Court judges Tan Sri Abdull Hamid Embong, Tan Sri Ahmad Maarop, Datuk Hasan Lah and Datuk Ramly Ali.

Dr Hilmi's counsel Datuk Firoz Hussein Ahmad Jamaluddin had raised a preliminary objection in the appeal, saying the appeal record was not proper.

The court upheld the decision of the Election Court which had struck out with costs Muhammad Bakhtiar's election petition which was filed in a bid to nullify Dr Hilmi's victory in the Balik Pulau parliamentary constituency in the 13th General Election (GE13) held in May this year.

Muhammad Bakhtiar would have to pay a total sum of RM180,000 in legal costs as the Election Court had earlier ordered him to pay RM40,000 each to Dr Hilmi, the Balik Pulau election officer and the Election Commission for the court proceedings in the Election Court.

Dr Hilmi, who is Health deputy minister, defeated Muhammad Bakhtiar by 1,539 votes.

Muhammad Bakhtiar was represented by lawyer Murali Ram while senior federal counsel Suzana Atan appeared for the Election Commission.

Meanwhile, the same panel had also heard an appeal with regard to the Selising state seat election petition.

Justice Raus, however, said the court reserved its decision on that appeal as they wanted to wait for the judgment of the Federal Court's other five-member panel concerning the election petitions of parliamentary and state seats in Kelantan and Perak.

The appeal was brought by PAS election director for Selising, Semsudin Muhammad whose election petition was struck out by the Election Court with RM30,000 in legal costs.

Barisan Nasional's Zulkifle Ali defeated Saiful Bahrim Mohamad of PAS and an independent candidate, Ibrahim Ismail, by a 107-vote majority for the Selising seat in the GE13.

Semsudin was represented by counsel Murtadza Mokhtar while counsel Datuk Hafarizam Harun represented Zulkifle and senior federal counsel Azizan Md Arshad appeared for the Election Commission. — Bernama

To enable your comment to be published, please refrain from vulgar language, insidious, seditious or slanderous remarks. This includes vulgar user names.

Kemenangan Datuk Helmi <b>di Balik Pulau</b> kekal - watan harian online

Posted: 10 Nov 2013 12:00 AM PST

Kategori Dari Utara

Kemenangan Datuk Helmi di Balik Pulau kekal

Barisan Nasional (BN) mengekalkan kemenangan di kerusi Parlimen Balik Pulau di Pulau Pinang selepas Mahkamah Persekutuan di Putrajaya pada Selasa menolak rayuan dikemukakan calon Parti Keadilan Rakyat (PKR).

Panel lima hakim dipengerusikan Presiden Mahkamah Rayuan, Tan Sri Md Raus Sharif menolak rayuan Muhammad Bakhtiar Wan Chik dan memerintahkannya membayar kos perundangan RM20,000, masing-masing kepada anggota Parlimen Balik Pulau dari BN, Datuk Seri Dr Hilmi Yahaya, pegawai pengurus pilihan raya kawasan Balik Pulau dan Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR).

drhilmiyahaya

Dr Hilmi

Turut bersidang bersama-sama Md Raus ialah empat Hakim Mahkamah Persekutuan iaitu Tan Sri Abdull Hamid Embong, Tan Sri Ahmad Maarop, Datuk Hasan Lah dan Datuk Ramly Ali.

Peguam yang mewakili Dr Hilmi, Datuk Firoz Hussein Ahmad Jamaluddin telah mengemukakan bantahan awal terhadap rayuan itu, menyatakan rekod rayuan itu tidak kukuh.

Mahkamah mengekalkan keputusan Mahkamah Pilihan Raya yang menolak dengan kos petisyen pilihan raya Bakhtiar yang difailkan untuk membatalkan kemenangan Dr Hilmi di kawasan Parlimen Balik Pulau dalam pilihan raya umum ke-13 (PRU13) yang diadakan pada Mei tahun ini.

Bakhtiar perlu membayar sejumlah RM180,000 bagi kos perundangan kerana Mahkamah Pilihan Raya sebelum ini sudah memerintahkannya membayar RM40,000 masing-masing kepada Dr Hilmi, pegawai pengurus pilihan raya Balik Pulau dan SPR bagi prosiding di Mahkamah Pilihan Raya.

Dr Hilmi, yang juga Timbalan Menteri Kesihatan mengalahkan Bakhtiar dengan majoriti 1,539 undi.

Bakhtiar diwakili peguam Murali Ram manakala Peguam Kanan Persekutuan Suzana Atan mewakili SPR.

Berita Bertarikh Pada 2:30 AM