Rabu, 20 November 2013

09 di Ceruk Tok Kun - Google Blog Search

09 di Ceruk Tok Kun - Google Blog Search


BLOG PENANG: 09 <b>di Ceruk Tok Kun</b> - Google Blog Search

Posted: 24 Sep 2013 11:30 PM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG PENANG: 09 <b>di Ceruk Tok Kun</b> - Google Blog Search

Posted: 11 Sep 2013 11:13 PM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG PENANG: 09 <b>di Ceruk Tok Kun</b> - Google Blog Search

Posted: 28 Aug 2013 11:08 PM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG PENANG: 09 <b>di Ceruk Tok Kun</b> - Google Blog Search

Posted: 08 Aug 2013 11:31 PM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG PENANG: 09 <b>di Ceruk Tok Kun</b> - Google Blog Search

Posted: 27 Jun 2013 11:31 PM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG PENANG: 09 <b>di Ceruk Tok Kun</b> - Google Blog Search

Posted: 26 Apr 2013 11:26 PM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG PENANG: 09 <b>di Ceruk Tok Kun</b> - Google Blog Search

Posted: 06 Mar 2013 11:38 PM PST

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

Kerabu Bersuara: Ceramah Nurul Izzah <b>di Ceruk Tok Kun</b> 1 Ogos

Posted: 30 Jul 2008 04:25 AM PDT

Ahli Parlimen Lembah Pantai, Nurul Izzah dijangka mendedahkan peristiwa di sebalik cerita terbaru bapanya, Dato' Seri Anwar Ibrahim sempena 'Ceramah Kemerdekaan' di Galeri Perjuang, Ceruk Tok Kun, Bukit Mertajam pada 1 Ogos ini.

Beliau akan berceramah bersama Majlis Pimpinan Tertinggi (MPT) KeADILan, Badrul Hisyam dan Ahli Parlimen Parit Buntar, Dr Mujahid Yusuf Rawa bermula jam 9.00 malam.

Menurut Ketua Angkatan Muda KeADILan Bahagian Bukit Mertajam, Aidi Rafizul Idrus, program tersebut merupakan 'roadshow' pertama diadakan dan akan berakhir di Parlimen Lembah Pantai pertengahan bulan Ogos nanti.

"Program pertama bermula di kediaman Dato' Seri Anwar Ibrahim di Ceruk Tok Kun dan akan berakhir di Parlimen Lembah Pantai pertengahan Ogos ini," katanya pada Harakahdaily.

Selain menceritakan beberapa siri fitnah terhadap bapanya, Puteri Reformasi itu juga bakal menerangkan isu semasa yang melanda negera serta keanggkuhan beberapa Ahli Parlimen Barisan Nasional (BN) sepanjang persidangan parlimen.

Sementara itu, Badrul Hisyam pula dijangka meneruskan cabarannya terhadap Ahli Parlimen Rembau yang juga menantu Perdana Menteri, Khairy Jamaludin yang terus mengongkong pemerintahan sekarang ini.

Manakala Dr Mujahid pastinya akan memberi penerangan tentang isu yang hangat diperkatakan iaitu muzakarah antara PAS dan Umno.

"Adakah isu muzakarah ini ditimbulkan oleh Umno untuk meraih simpati rakyat terhadap kekalahan parti mereka, memerangkap PAS atau cuba memecah belahkan perpaduan dalaman parti itu?" tambah Aidi yang juga Setiausaha KeADILan Bahagian Bukit Mertajam. - mns_

Artikel berkaitan

09 di Butterworth - Google Blog Search

09 di Butterworth - Google Blog Search


7 Nov 13 : Majlis Ihtifal Pelajar KAFA TUDM <b>Di</b> PU <b>Butterworth</b> <b>...</b>

Posted: 06 Nov 2013 10:26 PM PST

 D7K_7177

D7K_7200

D7K_7248

D7K_7185

D7K_7286

BUTTERWORTH, 7 Nov 13 – Pejabat Agama Pangkalan telah melaksanakan Majlis Ihtifal KAFA kepada para pelajar KAFA TUDM PU Butterworth bertempat di Surau Al-Mubarak, Seri Bayu. Seramai 30 pelajar Tahun 5 telah menerima anugerah kecemerlangan dan sijil kehadiran bagi sesi 2013. Majlis tersebut telah disempurnakan oleh Pegawai Laksana Pangkalan dan telah diserikan dengan persembahan daripada para pelajar. Kehadiran seramai 150 orang termasuk ibubapa serta waris pelajar.

09 di Batu uban - Google Blog Search

09 di Batu uban - Google Blog Search


BLOG PENANG: 09 <b>di Batu uban</b> - Google Blog Search

Posted: 28 Oct 2013 09:32 PM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

Selamatkan sejarah <b>Batu Uban</b> - Utusan Online

Posted: 08 Jan 2012 12:45 PM PST

Selamatkan sejarah Batu Uban

OLEH DR. A MURAD MERICAN
PENULIS ialah Profesor di Jabatan Pengurusan dan Kemanusiaan, Universiti Teknologi PETRONAS, Bandar Seri Iskandar, Perak.


Pemandangan dari atas perkampungan orang Melayu di Kampung Melayu Batu Uban, Gelugor, Pulau Pinang.


Kampung Batu Uban bukan sama dengan Kampung Buah Pala, atau Kampung Baru di Kuala Lumpur. Batu Uban adalah penempatan Melayu yang terawal di Pulau Pinang. Malah ia juga adalah pekan dan pelabuhan terawal di pulau itu.

Saya telah perhatikan perkembangan di Batu Uban tanpa kudrat menentukan dan merobahnya. Tidak guna kita merintih apa yang telah berlaku. Ini bukan nostalgia.

Seharusnya, Kampung Batu Uban dijadikan kampung istimewa di Pulau Pinang. Di situlah masjid yang terawal dibina. Di situlah juga tanah dikurniakan oleh Sultan Kedah kepada para peneroka awal sejak 1730an lagi, dan ia berlaku sehingga tahun 1740an.

Batu Uban adalah pusat aktiviti wilayah Gelugor dan kawasan sekitarnya. Ramai keturunan peneroka awal Batu Uban menyumbang kepada perkembangan budaya dan ekonomi kawasan Tanjung - pekan Melayu di Lebuh Acheh dan Armenian khususnya. Ini mula berlaku pada lewat 1700. Batu Uban mempunyai jalinan dengan pelabuhan Batu Bara, yang kini sebuah daerah di pesisir pantai timur Sumatera - di wilayah Sumatera Utara, lebih kurang tiga jam perjalanan ke arah selatan dari Medan. Malah, saya dimaklumkan satu masa dulu Batu Uban dikenali sebagai Batu Bara.

Batu Uban adalah sebuah pusat metropolitan yang menghubungkan Pulau Pinang/Kedah dengan Sumatera, India dan Hadhramaut. Malah, Batu Uban bukan hanya membuka ruangnya kepada Selat Melaka, tetapi juga kepada Lautan Hindi. Jalinan Batu Uban dengan Selat Melaka dan Lautan Hindi jelas dilihat dengan kedatangan orang Minangkabau dan Melayu yang berlayar dari Batu Bara, kaum-kaum dari India, dan Arab sama ada terus dari Hadhramaut, melalui India, atau melalui Aceh. Di situlah juga mula terbentuknya identiti Jawi Pekan di Pulau Pinang, mendahului lain-lain tempat di Nusantara. Batu Uban pada satu masa dulu bukan kampung, tetapi sebuah pekan dengan segala rencam dan ragamnya.

Apakah ini sukar sangat untuk kita faham? Ini bukan soal menolak pembangunan. Ini soal kegagalan pihak berkewajipan dan pihak berkuasa mengiktiraf, melindungi dan mewartakan sesuatu kawasan itu. Mengapa kelulusan diberi kepada pemaju? Apakah warisan dan sejarah perlu tewas oleh kaum-kaum kapitalis? Siapakah yang membenarkan itu? Apakah pihak-pihak warisan dan Majlis Agama Islam Negeri Pulau Pinang buta sejarah?

Mengapa dibenar kawasan sekecil itu diroboh lalu mengubah wajah asal? Apakah tidak ada alternatif lain? Mengapakah kita terlalu taksub dengan konsep dan falsafah pembangunan yang kolot? Apakah pembangunan semestinya menghapuskan sejarah dan warisan?

Dalam hal ini, dan bukan saja dalam konteks Batu Uban, kita mesti mengkaji semula konsep dan falsafah pembangunan. Malah istilah 'pembangunan' itu kurang tepat kerana ia menumpu kepada aspek fizikal dan pertumbuhan ekonomi, walaupun dalam retoriknya kita mengeluarkan istilah seperti 'mapan' dan 'tambah nilai.' Apa ertinya jika atas nama pembangunan, identiti kita dihapuskan? Konsep dan falsafah pembangunan kini memihak kepada apa yang boleh diukur dan dilihat. Kita tidak melihat sejarah dan warisan seperti mana yang sepatutnya kerana kayu pengukuran kita berlandaskan kepada kepentingan-kepentingan jangka pendek.

Jika kita isytiharkan kita ingin maju seperti lain-lain negara , lihat saja bagaimana mereka kekalkan sejarah dan warisan. Tidak perlu pergi jauh. Lihat sekitar negara Asia Tenggara, atau India, atau Jepun. Apakah maksud 'Chennai,' 'Mumbai' dan 'Kolkata' dalam kamus dan kesedaran sejarah di India?

Kita akur bahawa Pulau Pinang mempunyai densiti penduduk yang tinggi, dan tanah amat berharga. Akan tetapi, apakah harga itu sama dengan nilai sejarah? Dengan robohnya Batu Uban, walaupun mungkin tinggal sebuah masjid, telaga dan tanah perkuburan hampir 300 tahun itu, maka akan robohlah sejarah penempatan Melayu di Pulau Pinang.

Pihak-pihak berwajib, dan empunya tanah sepatutnya memikirkan bagaimana memperkasakan sejarah dan warisan Melayu di tempat itu, bukan sebaliknya. Papan tanda di hadapan masjid Batu Uban kini memang tidak mencukupi.

Dan jika dikatakan bahawa penduduk-penduduk di kawasan itu tidak berminat tinggal di situ, apakah mereka diberi pandangan, bimbingan dan nasihat yang sewajarnya.

Apa yang perlu dilakukan adalah sebuah kawasan/laman peringatan, bersama dengan papan tanda yang lebih jelas di tengah-tengah kawasan perkampungan itu bagi memperingati para peneroka Melayu awal pulau itu, dan jalinan Batu Uban dengan rantau kepulauan Melayu dan Lautan Hindi.

Juga, mereka yang berwajib, termasuk yang empunya tanah, memperbaiki kampung itu sebagai kampung awal tradisi sambil mengwajahkan jaringan dengan rantau yang lebih luas. Batu Uban bukan kampung kolot. Di situlah pada awal lagi bertapaknya Islam di Pulau Pinang.

Seharusnya usaha dilakukan mengekalkan nama Batu Uban sebagai sebahagian daripada nama Gelugor, juga dikatakan berasal dari Batu Bara. Dengan lenyapnya Batu Uban, maka akan lenyaplah juga sejarah dan identiti warisan sebelum kedatangan Inggeris.

Saya harap jangkaan saya salah. Masih ada ruang dan masa untuk menyelamatkan Batu Uban. Tidak perlu bersedih dan merintih. Tidak ada belang yang dapat ditinggalkan seperti apabila matinya harimau. Apa yang boleh dilakukan sekarang ialah secara kolektif, pihak-pihak yang berwajib dan berkuasa memberhentikan projek tapak pembinaan kini dan apa-apa lagi yang telah diluluskan untuk kawasan itu pada masa depan.

Pada asalnya, mengapa projek-projek pembinaan telah diluluskan sejak sekian lama? Ini hanya menunjukkan kealpaan tentang sejarah; sikap dan kesedaran yang menolak memori kolektif sesebuah tempat. Hal ini tidak pula kelihatan di kawasan-kawasan di Georgetown, khususnya di tapak warisan UNESCO.

Sekali lagi, saya nyatakan pihak yang memiliki tanah di Batu Uban hendaklah tidak buta sejarah. Pada masa sama, sejarah tidak kenal undang-undang. Tahun-tahun yang penting berkaitan dengan Batu Uban adalah 1734 dan 1749. Apakah kita mahu detik-detik itu lenyap dari lipatan sejarah Pulau Pinang dan Kedah akibat dari kedaifan dan kebebalan sejarah kita sendiri?

di negeri pulau pinang - Google Blog Search

di negeri pulau pinang - Google Blog Search


We want more ferries in <b>Penang</b> – not fewer! - anilnetto.com

Posted: 18 Nov 2013 07:00 PM PST

There are only half as many ferries shuttling between Penang Island and mainland Penang as there were in the late 1970s/early 1980s – and now they are thinking of cutting back the ferry service even further?

Is this a scheme to help boost traffic on the soon-to-be-opened Second Penang Bridge – in the same way that they halved the ferry service a few years after the first Penang Bridge was opened in September 1985? (They never rebuilt the old ferry terminal on the mainland that collapsed in July 1988 under the weight of about 10000 passengers thronging the terminal. The ferries that used to docked at the old terminals on the isand and mainland were then phased out.)

The ferry service has been been pathetic since then and it is no wonder that Penang Port is losing money on the ferries, as more and more people are forced to use the bridge. In any case, the ferry service is an integral part of public transport – a public service – and it should be subsidised if it is true that it can barely break even.

The present management should quit if it cannot provide a reliable and efficient service. People are fed up with the poor service especially during rush hours, at night and on public holidays.

Now take this poll:


And while we are at it, the federal government should stop the privatisation of Penang Port to Syed Mokhtar and review and conduct a thorough audit of the the cost and performance of the dredging to ensure accountability.

And instead of a tunnel there could be an additional ferry service from Bagan Ajam to Gurney Drive/Tanjong Tokong.

This is a letter from the Penang Chief Minister to the Acting Transport Minister:

PSUKPP/21/0353/3(3179/2013)

15 November 2013

YB Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein
Pemangku Menteri Pengangkutan
Kementerian Pengangkutan Malaysia
Blok D5, Kompleks D
Pusat Pentadbiran Kerajaan Persekutuan
62616 PUTRAJAYA

YB Datuk Seri,

MENGHALANG PENANG PORT SDN. BHD. (PPSB) MENGURANGKAN PERKHIDMATAN FERI DI PULAU PINANG DAN MEMULAKAN PROJEK PENGOREKAN DASAR LAUT BERNILAI RM353 JUTA DENGAN SEGERA DEMI MENGELAKKAN PPSB KEHILANGAN SASARAN KEUNTUNGAN SEBANYAK RM100 JUTA PADA TAHUN 2015

Dengan hormatnya saya ingin menarik perhatian YB Datuk Seri berhubung permasalahan serius ini yang dilaporkan oleh akhbar-akhbar tempatan pada 7 November 2013 yang lalu.

2. Memetik kenyataan yang dibuat oleh Pengarah Urusan PPSB, YBhg. Datuk Ahmad Ibnihajar kepada para pemberita pada 6 November 2013 di sebuah majlis rasmi PPSB, adanya rancangan PPSB untuk mengurangkan perkhidmatan feri di Pulau Pinang sebaik sahaja Jambatan Kedua Pulau Pinang beroperasi. Ini berikutan PPSB dijangka bakal kehilangan sasaran keuntungan sebanyak RM100 juta pada tahun 2015.

3. YBhg. Datuk Ahmad Ibnihajar juga menjelaskan bahawa kehilangan tersebut berpunca daripada kelewatan usaha untuk menswastakan PPSB yang menyebabkan beberapa projek utama terpaksa ditangguhkan sementara waktu termasuk kelewatan menjalankan projek pengorekan dasar laut yang bernilai RM353 juta yang menyebabkan kehilangan kontrak dengan Belgian Lhoist Group bernilai RM60 juta.

4. Dalam pada itu, penswastaan PPSB ini telah diumumkan oleh Kerajaan Persekutuan pada tahun 2010 di mana
YBhg. Tan Sri Syed Mokhtar Al-Bukhari yang juga pemilik Pelabuhan Tanjung Pelepas dan Pelabuhan Johor telah memenangi pembidaan tersebut. Kegagalan menjalani projek pengorekan dasar laut dan pengurusan Pelabuhan Pulau Pinang yang semakin hilang arah-tuju tentang masa depan, menyebabkan PPSB sebenarnya mengalami kerugian. Ianya dapat dilihat kepada petunjuk di mana kredit cukai sebanyak RM32.2 juta diberi kepada PPSB. Inilah yang membolehkan PPSB mencatat keuntungan RM16.3 juta. Sekiranya tanpa cukai kredit tersebut, PPSB sebenarnya mengalami kerugian sebanyak RM15.9 juta pada tahun 2012.

5. Kerugian yang dialami oleh PPSB terkini serta kemungkinan kehilangan keuntungan sebanyak RM100 juta telah membuatkan PPSB bercadang untuk mengurangkan perkhidmatan feri di negeri ini sebaik sahaja Jambatan Kedua Pulau Pinang beroperasi.

Kerajaan Negeri membantah sepenuhnya pengurangan perkhidmatan feri kerana ianya akan mengakibatkan kesesakan lalu lintas apabila semua kenderaan tertumpu ke Jambatan Pulau Pinang atau Jambatan Kedua Pulau Pinang. Tambahan lagi, adanya pengguna lebih gemar menggunakan feri sebagai mod pengangkutan dari Pulau ke Seberang Jaya kerana faktor jarak, maka pengurangan perkhidmatan feri akan menyebabkan berlakunya kesesakan di kedua-dua jeti berikutan kekerapan feri beroperasi telah dikurangkan.

6. Sehubungan itu, kerjasama YB Datuk Seri adalah diharapkan agar dapat memberikan perhatian serius terhadap perkara ini dan diharapkan dapat memaklumkan status penswastaan PPSB kepada saya dengan secepat yang mungkin. Segala perhatian dan jasa baik YB Datuk Seri amatlah dihargai.

Sekian, terima kasih.

Yang ikhlas,

(LIM GUAN ENG)
Ketua Menteri Pulau Pinang

Addin: PAS <b>Pulau Pinang</b> Bidas Kerajaan <b>Negeri</b>

Posted: 19 Nov 2013 05:28 AM PST

Pemimpin PAS Pulau Pinang hari ini membidas kerajaan negeri di bawah pimpinan DAP kerana dikatakan gagal mengamalkan slogan kecekapan, akauntabiliti, ketelusan (CAT) dalam pakatan pembangkang.
Timbalan Pesuruhjayanya Muhammad Fauzi Yusoff (gambar) berkata kerajaan negeri meminggirkan PAS, selain tidak menghargai usaha dan sumbangan mereka dalam memastikan pakatan pembangkang kekal relevan di kalangan rakyat terutamanya masyarakat Melayu.
Katanya berikutan itu PAS Pulau Pinang akan mengkaji semula kedudukan mereka dalam pakatan pembangkang negeri jika kerajaan negeri meneruskan amalan yang hanya melindungi maruah dan prinsip DAP.
"Pada mesyuarat perhubungan parti negeri yang telah diadakan pada Khamis lepas, PAS telah mengeluarkan beberapa resolusi untuk kerajaan negeri pertimbangkan antaranya menggesa kerajaan negeri memberi Yang Dipertua Majlis Agama Islam Pulau Pinang, Datuk Mohd Salleh Man (Pesuruhjaya PAS Negeri) kuasa penuh untuk melantik ahli-ahli majlis itu.
"Kami juga mahu kerajaan negeri memperuntukkan kuota yang lebih besar bagi wakil dari PAS dalam mana-mana syarikat berkaitan kerajaan," katanya.
Muhammad Fauzi berkata antara resolusi lain adalah meningkatkan kuota PAS kepada hingga empat orang ahli Majlis Perbandaran Pulau Pinang dan Majlis Perbandaran Seberang Perai. ~bernama

09 di Batu kawan - Google Blog Search

09 di Batu kawan - Google Blog Search


BLOG PENANG: 09 <b>di Batu kawan</b> - Google Blog Search

Posted: 30 Oct 2013 01:11 PM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

Karnival Astro On-The-Go <b>di</b> Stadium <b>Batu Kawan</b> , Penang

Posted: 22 Aug 2013 11:32 PM PDT


assalamualaikum dan hello

ye masih dalam bulan syawal lagikk kerana minggu ni terlalu banyak permintaan diri ini untuk hadir sama sama memeriahkan lagikk open house kekdahnya kau nak memeriahkan majlis kan ? hakhakhak . dan , beberapa utusan walimatulurus kita perlu hadap nasi minyak wah ini sangat awesome ye uollz :P

hari tu , astro ada buat karnival kat stadium batu kawan . so iolls pergi la kerana niat di lubuk hati yang paling dalam ni nak jumpa hanis zalikha tapi tak sanggup ah nak tunggu sampai petang . rimas dengan orang semakin ramai datang kat situ .

- fear factor . bengang betul aku tunggu captain hairul azreen berjam jam tak muncul muncul jua -.-'

- berapa inci tv ni teringin pula nak pasang kat rumah

- to me love is universal *muka bermasalah :P 

- abang belakang aku tu gembira naw tengok rozita che wan

suka tengok rozita che wan . suka . air muka dia comel tapi tu la mekap kemain tebal , not good not good . ni kat booth masterchef . so tengok je la dia masak sambil cakap utara secara live . hee . abang w.z kau ambik gambar dia sedepan depannya . aku ditinggalkannya kat belakang . wah !
nak tunggu ambik gambar dengan pelakon oh my english! memang tak ah . beratur panjang kot . i is tak sanggup . ambik gambar dengan ini pun jadi la :P
- buggy astro on-the-go

- rancangan astro yang sesuai dengan ketinggian kakak izzatul kau . hakhakhak

lepas tu , kita makan dekat pulau aman . teringin benar nak makan mee goreng udang yang sedap perghh perghh tu . hee . dari batu kawan ke pulau aman dekat je . naik kete + naik bot = 15 minit . tambang macam biasa la rm6 return :)
- watermelon juice

- ini la mee goreng udang yang sedap tu . nyummy bebeh (!)

luahan perasaan : nak gi autocity ini petang :P

Kedahkini: BLACK 505 - VIDEO-VIDEO <b>DI BATU KAWAN</b>

Posted: 11 May 2013 11:57 PM PDT

Himpunan video 505 Batu Kawan

Sejarah baru tercipta di P.Pinang semalam di mana ribuan rakyat yang berjalan kaki sejauh 10 km tetapi akhirnya terpaksa berpatah balik kerana penuh sesak ribuan manusia.... Mat Sabu dan Guan Eng juga terpaksa berjalan kaki bersama rakyat...

09 di tanjung tokong - Google Blog Search

09 di tanjung tokong - Google Blog Search


BLOG PENANG: 09 <b>di tanjung tokong</b> - Google Blog Search

Posted: 24 Oct 2013 01:38 PM PDT

[unable to retrieve full-text content]Tanjung Bungah atau Tanjong Bunga terletak di pinggir bandar Pulau Pinang, di bahagian utara Pulau Pinang. Ia merupakan salah satu kawasan pinggir bandar dalam perjalanan ke Batu Ferringhi. Terdapat banyak hotel ...

09 di balik pulau - Google Blog Search

09 di balik pulau - Google Blog Search


<b>Balik Pulau</b> Lodge (客家山寨) | cHrIstInA_YY&#39;s PinkyLand

Posted: 18 Nov 2013 12:07 AM PST

We were taken on a little adventurous trip to Balik Pulau Lodge (客家山寨) last last Sunday. I went unprepared. No mosquito repellent, no sunblock. I honestly did not expect the Hakka heritage to be situated on top of a mountain in the middle of nowhere. It felt pretty much like visiting my grandparent's orchard back in my hometown. Nothing impressive to me really. People from the big cities, on the other hand, would find such country outdoor recreation rewarding.

After parking your vehicle (no personal vehicles allowed beyond the car park), you may choose to either hike / walk, cycle or simply pay a small amount of money for them to take you up the valley. Transportation fee is RM10 per person unless you're getting the RM35 package which works out cheaper with meals, entrance and transportation fees included.

Lucky number 7! A number was given to us prior waiting for the 4WD to arrive.

A hand-drawn map shows how to get from Bayan Lepas to Pulau Betong.
It's significantly helpful with getting around this area.

Tada! The centuries-old traditional Hakka house, 客家山寨.

Found a bouquet of pink flowers ♥ Teehee!

A pictorial map for your reference. There are 10 African-style tents, 20 mobile tents, 6 hammocks with mosquito netting, and a field camouflage yurts to accommodate you.

- RM 180 for group package including accommodation, food, indoor and outdoor training.
- RM 145 for family package including transportation, food and accommodation.

During the18th century, the Hakkas said to have sailed all the way from China to exploit the back of Balik Pulau. In 1786, the British colonists opened the door, allowing more Hakkas to come to work as laborers. Hardwork and frugal living are their keys of success to own up to 80% of the mountainous areas of Balik Pulau today. Cardamon and durian trees, and a variety medicinal plants can be found all over the mountain.

Our 8-course lunch. They served some of the common home-cooked dishes like Pork Knuckles in Sweetened Vinegar (猪脚醋, it was spicy), Preserved Turnip Omelet (菜圃蛋), Duck and Pickled Mustard Soup (鸭肉酸菜汤, overly peppery), Pork Belly with Preserved Mustard Cabbage (梅菜猪肉), Stir Fried Cabbage with Dried Shrimps (虾米炒高丽菜), Braised Chicken with Bitter Gourd (苦瓜焖鸡肉), Braised Pork Ribs with Red Fermented Bean Curd (南乳焖排骨), and Stuffed Tofu Puff with Ground Pork (酥炸豆腐包).

Self-serving corner with free-flow steamed rice and Chinese tea. Do get your own cutlery from here, chopsticks or fork and spoon as you prefer. Iced cold red cardamon (红豆蔻) drinks are also available on the other side of the tavern to cool your body down on a hot day.

One of the African-style tents, 花花世界.


Mini cactus house, 仙人之家.

Random shot of a moth versus an ant.

We had a stroll around the site later after lunch and came to 望海楼 for a break from all the mosquito attacks. It's a lookout point with not-so-striking panoramic sea view.

Distraction, distraction... I tried hard not to scratch the mosquito bites on my legs. Ugh, those mountain mosquitoes are immune to mosquito repellent!!! *pulls hair* The information counter has mosquito repellent, free to spray, in case you're wondering how and from where I got it from.

The souvenir section. We didn't pick up any.

Waiting for our ride down the valley. The entire dining and exploring experience took us less than one and a half hour. Too warm and painful to stay any longer =/