Sabtu, 7 Disember 2013

di negeri pulau pinang - Google Blog Search

di negeri pulau pinang - Google Blog Search


Nama Pesuruhajaya <b>Negeri</b> Dibeku, Apa Krisis PAS <b>Pulau Pinang</b> <b>...</b>

Posted: 03 Dec 2013 07:15 AM PST

AIDCNews – 03/12/13 – Timbalan Presiden PAS Mohamad Sabu memberi isyarat berkemungkinan besar Datuk Salleh Man tidak dikekalkan sebagai Pesuruhjaya parti Pulau Pinang kerana namanya tidak diumumkan selepas mesyuarat Jawatankuasa Pusat Ahad lalu.

"Mungkin ada rombakan tetapi kami juga tidak pasti kerana ia keputusan Presiden," kata Mohamad Sabu kepada Malaysiakini.

Salleh yang turut dihubungi portal itu berkata berkemungkinan PAS Pusat sedang mencari calon baharu untuk menggantikannya sebagai Pesuruhjaya parti di negeri itu.

"Mungkin parti masih mencari pihak yang terbaik (sebagai Pesuruhjaya)," katanya.

Mesyuarat Jawatankuasa PAS Pusat yang pertama selepas Muktamar Tahunan PAS ke-59 pada Ahad lalu telah melantik semua Pesuruhjaya negeri parti kecuali Pulau Pinang.

Sebelum ini, Salleh disebut-sebut sebagai 'orang di belakang tabir' yang menggerakkan protes ahli-ahli PAS negeri itu terhadap kepimpinan Lim Guan Eng, Ketua Menteri Pulau Pinang.

Protes yang sama turut dibangkitkan oleh perwakilan PAS Pulau Pinang dalam Muktamar Tahunan PAS ke-59 di Stadium Melawati baru-baru ini.

Malah Timbalan Pesuruhjaya Pas Pulau Pinang, Mohd. Fauzi Yusof mengejut banyak pihak apabila memberi kata dua kepada kerajaan DAP agar berhenti campur tangan dalam hal ehwal dan pengurusan agama Islam.

Mohd Fauzi dilaporkan FMT akan menarik diri serta meletak jawatan dalam kerajaan negeri jika tuntutan dan ketetapan ini tidak diambil serius oleh pihak kerajaan negeri dan Majlis Pakatan Rakyat.

Katanya, PAS mahu kerajaan negeri memberi kuasa penuh tanpa sebarang campur tangan terhadap Yang Dipertua Majlis Agama Islam Negeri Pulau Pinang (MAINPP) yang diketuai oleh Salleh Man.

Campur tangan yang tidak wajar oleh pihak kerajaan negeri terhadap MAINPP katanya akan menyebabkan berlakunya 'Pertindihan Kuasa' yang akan mengganggu kelancaran pentadbiran dan organisasi MAINPP yang dilantik oleh Yang Dipertuan Agong.

"Walaupun PAS Pulau Pinang hanya memiliki satu kerusi DUN, ia tidak bermakna suara, sumbangan, khidmat dan profesionalisma PAS di Pulau Pinang dipinggirkan."

PAS mendakwa terdapat campur tangan yang tidak sewajarnya dari pihak Exco Kerajaan Negeri untuk menetapkan Ahli-ahli Majlis MAINPP serta Pengerusi dan Ahli-ahli Lembaga Pengarah anak-anak syarikat MAINPP untuk sesi akan datang.

"Jika benar, ianya adalah satu tindakan yang bertentangan etika dan semangat Pakatan Rakyat. Tindakan campur tangan ini sangat dikesali," katanya.

Menurut Mohd Fauzi, mesyuarat Badan Perhubungan PAS negeri itu pada 14 November 2013 lalu yang dipengerusikan Salleh Man telah mendesak supaya kerajaan negeri menambah bilangan Ahli Majlis Perbandaran Pulau Pinang (MPPP) dan Majlis Perbandaran Seberang Perai (MPSP) dari dua orang kepada empat orang di setiap PBT (pihak berkuasa tempatan).

"Perlantikan Ahli Majlis MPPP & MPSP untuk kuota PAS ini hendaklah dilantik dengan cadangan dan persetujuan PAS Pulau Pinang."

Menurutnya, PAS Pulau Pinang juga hendaklah diberi kuasa penuh untuk memilih dan melantik Jawatankuasa Kemajuan dan Keselamatan Kampung (JKKK) di kawasan DUN/Parlimen yang ditandingi PAS (6 DUN, 2 Parlimen).

"Kami difahamkan bahawa terdapat lantikan JKKK di kawasan yang ditandingi PAS dibuat secara terus kepada individu terlibat tanpa persetujuan dan perbincangan melibatkan pihak PAS Kawasan.

Tindakan ini juga melanggar etika Pakatan Rakyat," katanya.

Katanya lagi, PAS juga mahu kerajaan negeri memperuntukkan kuota mewakili PAS bagi lantikan Ahli Lembaga Pengarah dalam anak-anak syarikat milik/berkaitan Kerajaan Negeri (GLC).

"Sehingga kini, tiada mana-mana lantikan yang dibuat mewakili PAS dengan persetujuan PAS Pulau Pinang. Tindakan ini juga tidak menggambarkan semangat kerjasama Pakatan Rakyat."

Mohd Fauzi berkata PAS Pulau Pinang hendaklah dilibatkan dalam apa-apa perbincangan dasar dan polisi yang hendak dirancang oleh kerajaan negeri sebelum ia dilaksanakan.

"Perbincangan tersebut hendaklah melibatkan organisasi, bukan secara individu. Hal ini amat perlu kerana ahli-ahli PAS, penyokong dan pendokong PAS tidak mengizinkan PAS dilihat seperti boneka rakan Pakatan Rakyat terutamanya di P Pinang," katanya.

Beliau berharap sebarang perlantikan politik terhadap mana-mana jawatan, portfolio, posisi dalam kerajaan negeri yang melibatkan kuota PAS mahupun pimpinan atau mana-mana ahli PAS, mestilah dengan perbincangan dan persetujuan PAS Pulau Pinang.

"Jika tidak, PAS Pulau Pinang tidak mengiktiraf penglibatan individu tersebut sebagai mewakili parti dan akan mengambil tindakan keatas individu berkenaan, serta menganggap tindakan ini sebagai mengenepikan PAS Pulau Pinang," ujarnya.

Namun, keberanian Mohd Fauzi mengkritik pentadbiran DAP Pulau Pinang diulas oleh blog pro PKR, atsixty-zakriali sebagai usaha untuk menjatuhkan Salleh.

"Ibarat 'pukul anak sindir menantu.' Cuba menyalahkan kerajaan negeri, tetapi sasaran sebenarnya adalah Pesuruhjaya PAS Pulau Pinang yang disandang YB Dato' Salleh Man yang juga Yang Dipertua Majlis Agama Islam.

"Timbalannya Muhammad Fauzi Yusof, adalah antara nama yang disebut-sebut akan menggantikan Salleh. Kenyataan media ugutan oleh Fauzi adalah sebahagian 'konspirasi' pihak tertentu memburukkan imej pentadbiran Salleh. Fauzi adalah Yang Dipertua PAS Balik Pulau telah dilantik oleh Salleh sebagai Timbalannya.

"Dengan memberikan gambaran betapa lemahnya PAS di Pulau Pinang, kononnya 'dianaktirikan' kerajaan negeri, dijadikan boneka DAP dan PKR, imej Salleh berjaya dirosakkan sementara imej Fauzi diharap diangkat sebagai hero PAS Pulau Pinang," dakwa blog PKR itu.

Blog itu mendakwa hubungan Salleh dengan Exco Agama Kerajaan Negeri dari PKR, YB Dato' Abdul Malik Abul Kassim berada dalam keadaan baik, namun dikeruhkan oleh orang-orang Salleh sendiri.

"Exco Agama sering menjemput Salleh menyertai lawatan kerajaan negeri ke luar negara, terutamanya untuk menjayakan misi membina Hospital Wakaf Islam dan Sekolah Islam Antarabangsa di Pulau Pinang.

"Salleh sebenarnya ditikam belakang oleh rakan-rakan yang dilantiknya dalam pentadbiran PAS negeri. Golongan itu, kurang senang dengan mana-mana pemimpin PAS yang mesra Pakatan Rakyat, " dakwa blog itu lagi.

09 di Batu uban - Google Blog Search

09 di Batu uban - Google Blog Search


BLOG PENANG: 09 <b>di Batu uban</b> - Google Blog Search

Posted: 23 Nov 2013 09:38 PM PST

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

BLOG PENANG: 09 <b>di Batu uban</b> - Google Blog Search

Posted: 28 Oct 2013 09:32 PM PDT

Klik GAMBAR Dibawah Untuk Lebih Info
URL Sumber Asal :-

Selamatkan sejarah <b>Batu Uban</b> - Utusan Online

Posted: 08 Jan 2012 12:45 PM PST

Selamatkan sejarah Batu Uban

OLEH DR. A MURAD MERICAN
PENULIS ialah Profesor di Jabatan Pengurusan dan Kemanusiaan, Universiti Teknologi PETRONAS, Bandar Seri Iskandar, Perak.


Pemandangan dari atas perkampungan orang Melayu di Kampung Melayu Batu Uban, Gelugor, Pulau Pinang.


Kampung Batu Uban bukan sama dengan Kampung Buah Pala, atau Kampung Baru di Kuala Lumpur. Batu Uban adalah penempatan Melayu yang terawal di Pulau Pinang. Malah ia juga adalah pekan dan pelabuhan terawal di pulau itu.

Saya telah perhatikan perkembangan di Batu Uban tanpa kudrat menentukan dan merobahnya. Tidak guna kita merintih apa yang telah berlaku. Ini bukan nostalgia.

Seharusnya, Kampung Batu Uban dijadikan kampung istimewa di Pulau Pinang. Di situlah masjid yang terawal dibina. Di situlah juga tanah dikurniakan oleh Sultan Kedah kepada para peneroka awal sejak 1730an lagi, dan ia berlaku sehingga tahun 1740an.

Batu Uban adalah pusat aktiviti wilayah Gelugor dan kawasan sekitarnya. Ramai keturunan peneroka awal Batu Uban menyumbang kepada perkembangan budaya dan ekonomi kawasan Tanjung - pekan Melayu di Lebuh Acheh dan Armenian khususnya. Ini mula berlaku pada lewat 1700. Batu Uban mempunyai jalinan dengan pelabuhan Batu Bara, yang kini sebuah daerah di pesisir pantai timur Sumatera - di wilayah Sumatera Utara, lebih kurang tiga jam perjalanan ke arah selatan dari Medan. Malah, saya dimaklumkan satu masa dulu Batu Uban dikenali sebagai Batu Bara.

Batu Uban adalah sebuah pusat metropolitan yang menghubungkan Pulau Pinang/Kedah dengan Sumatera, India dan Hadhramaut. Malah, Batu Uban bukan hanya membuka ruangnya kepada Selat Melaka, tetapi juga kepada Lautan Hindi. Jalinan Batu Uban dengan Selat Melaka dan Lautan Hindi jelas dilihat dengan kedatangan orang Minangkabau dan Melayu yang berlayar dari Batu Bara, kaum-kaum dari India, dan Arab sama ada terus dari Hadhramaut, melalui India, atau melalui Aceh. Di situlah juga mula terbentuknya identiti Jawi Pekan di Pulau Pinang, mendahului lain-lain tempat di Nusantara. Batu Uban pada satu masa dulu bukan kampung, tetapi sebuah pekan dengan segala rencam dan ragamnya.

Apakah ini sukar sangat untuk kita faham? Ini bukan soal menolak pembangunan. Ini soal kegagalan pihak berkewajipan dan pihak berkuasa mengiktiraf, melindungi dan mewartakan sesuatu kawasan itu. Mengapa kelulusan diberi kepada pemaju? Apakah warisan dan sejarah perlu tewas oleh kaum-kaum kapitalis? Siapakah yang membenarkan itu? Apakah pihak-pihak warisan dan Majlis Agama Islam Negeri Pulau Pinang buta sejarah?

Mengapa dibenar kawasan sekecil itu diroboh lalu mengubah wajah asal? Apakah tidak ada alternatif lain? Mengapakah kita terlalu taksub dengan konsep dan falsafah pembangunan yang kolot? Apakah pembangunan semestinya menghapuskan sejarah dan warisan?

Dalam hal ini, dan bukan saja dalam konteks Batu Uban, kita mesti mengkaji semula konsep dan falsafah pembangunan. Malah istilah 'pembangunan' itu kurang tepat kerana ia menumpu kepada aspek fizikal dan pertumbuhan ekonomi, walaupun dalam retoriknya kita mengeluarkan istilah seperti 'mapan' dan 'tambah nilai.' Apa ertinya jika atas nama pembangunan, identiti kita dihapuskan? Konsep dan falsafah pembangunan kini memihak kepada apa yang boleh diukur dan dilihat. Kita tidak melihat sejarah dan warisan seperti mana yang sepatutnya kerana kayu pengukuran kita berlandaskan kepada kepentingan-kepentingan jangka pendek.

Jika kita isytiharkan kita ingin maju seperti lain-lain negara , lihat saja bagaimana mereka kekalkan sejarah dan warisan. Tidak perlu pergi jauh. Lihat sekitar negara Asia Tenggara, atau India, atau Jepun. Apakah maksud 'Chennai,' 'Mumbai' dan 'Kolkata' dalam kamus dan kesedaran sejarah di India?

Kita akur bahawa Pulau Pinang mempunyai densiti penduduk yang tinggi, dan tanah amat berharga. Akan tetapi, apakah harga itu sama dengan nilai sejarah? Dengan robohnya Batu Uban, walaupun mungkin tinggal sebuah masjid, telaga dan tanah perkuburan hampir 300 tahun itu, maka akan robohlah sejarah penempatan Melayu di Pulau Pinang.

Pihak-pihak berwajib, dan empunya tanah sepatutnya memikirkan bagaimana memperkasakan sejarah dan warisan Melayu di tempat itu, bukan sebaliknya. Papan tanda di hadapan masjid Batu Uban kini memang tidak mencukupi.

Dan jika dikatakan bahawa penduduk-penduduk di kawasan itu tidak berminat tinggal di situ, apakah mereka diberi pandangan, bimbingan dan nasihat yang sewajarnya.

Apa yang perlu dilakukan adalah sebuah kawasan/laman peringatan, bersama dengan papan tanda yang lebih jelas di tengah-tengah kawasan perkampungan itu bagi memperingati para peneroka Melayu awal pulau itu, dan jalinan Batu Uban dengan rantau kepulauan Melayu dan Lautan Hindi.

Juga, mereka yang berwajib, termasuk yang empunya tanah, memperbaiki kampung itu sebagai kampung awal tradisi sambil mengwajahkan jaringan dengan rantau yang lebih luas. Batu Uban bukan kampung kolot. Di situlah pada awal lagi bertapaknya Islam di Pulau Pinang.

Seharusnya usaha dilakukan mengekalkan nama Batu Uban sebagai sebahagian daripada nama Gelugor, juga dikatakan berasal dari Batu Bara. Dengan lenyapnya Batu Uban, maka akan lenyaplah juga sejarah dan identiti warisan sebelum kedatangan Inggeris.

Saya harap jangkaan saya salah. Masih ada ruang dan masa untuk menyelamatkan Batu Uban. Tidak perlu bersedih dan merintih. Tidak ada belang yang dapat ditinggalkan seperti apabila matinya harimau. Apa yang boleh dilakukan sekarang ialah secara kolektif, pihak-pihak yang berwajib dan berkuasa memberhentikan projek tapak pembinaan kini dan apa-apa lagi yang telah diluluskan untuk kawasan itu pada masa depan.

Pada asalnya, mengapa projek-projek pembinaan telah diluluskan sejak sekian lama? Ini hanya menunjukkan kealpaan tentang sejarah; sikap dan kesedaran yang menolak memori kolektif sesebuah tempat. Hal ini tidak pula kelihatan di kawasan-kawasan di Georgetown, khususnya di tapak warisan UNESCO.

Sekali lagi, saya nyatakan pihak yang memiliki tanah di Batu Uban hendaklah tidak buta sejarah. Pada masa sama, sejarah tidak kenal undang-undang. Tahun-tahun yang penting berkaitan dengan Batu Uban adalah 1734 dan 1749. Apakah kita mahu detik-detik itu lenyap dari lipatan sejarah Pulau Pinang dan Kedah akibat dari kedaifan dan kebebalan sejarah kita sendiri?

09 di balik pulau - Google Blog Search

09 di balik pulau - Google Blog Search


Anwar Ibrahim Rasmi pembukaan Pusat Dialisis CAT <b>di Balik Pulau</b> <b>...</b>

Posted: 02 Dec 2013 10:28 PM PST

Perasmian pembukaan Pusat Dialisis CAT ini telah disempurnakan oleh DS Anwar Ibrahim dan Ketua Menteri Tuan Lim Guan Eng, Tujuan Pusat Dialisis ini dibuka bagi meringankan beban pesakit dengan bayaran serendah RM30 sahaja.

09 di nibong tebal - Google Blog Search

09 di nibong tebal - Google Blog Search


Lelaki maut ditembak dua lelaki <b>di Nibong Tebal</b> - Siemens <b>...</b>

Posted: 06 Dec 2013 11:00 PM PST

NIBONG TEBAL: Seorang lelaki mati ditembak ketika sedang berjalan seorang diri tidak jauh dari rumahnya di Taman Puteri Gunong, Tasek Mutiara di sini malam tadi.

Sebelum ini, M.Parttippan, 29, pernah ditembak lima bulan lepas dipercayai oleh suspek yang sama tetapi hanya mengalami kecederaan.

Ketua Jabatan Siasatan Jenayah Pulau Pinang SAC Mazlan Kesah berkata dalam kejadian pada 9 malam itu, mangsa dihampiri sebuah Perodua Myvi hitam dinaiki dua lelaki yang kemudiannya melepaskan enam das tembakan.

"Satu daripada tembakan itu mengenai rusuk Parttippan dan mangsa yang mengalami pendarahan teruk disahkan meninggal dunia di tempat kejadian," katanya ketika ditemui di tempat kejadian lewat malam tadi.

Beliau berkata polis menemui enam kelongsong peluru di tempat kejadian dan siasatan awal mendapati suspek yang sama menembak mangsa ketika kejadian pertama lima bulan lepas.

"Polis sudah mengenal pasti identiti suspek terbabit iaitu seorang lelaki berusia lingkungan 30-an dan usaha mengesannya sedang dijalankan. Berdasarkan maklumat yang diterima, suspek juga didapati tinggal di kawasan sekitar ini," kata Mazlan.

Polis, katanya, tidak menolak kemungkinan kejadian tembakan itu bermotifkan dadah dan balas dendam.

"Mayat mangsa dihantar ke Hospital Sungai Bakap untuk dibedah siasat.

"Berdasarkan rekod kita, mangsa mempunyai empat rekod jenayah termasuk satu kes berkaitan dadah," katanya.

Beliau berkata suspek dipercayai menggunakan pistol jenis semi automatik ketika menembak mangsanya.

Dalam kejadian pada 20 Jun lalu, Parttipan cedera selepas ditembak seorang lelaki dalam kejadian kira-kira 200 meter dari tempat kejadian malam tadi.

Bagaimanapun, mangsa yang masih bujang itu terselamat walaupun peluru menembusi badannya.

Lelaki Maut Ditembak Dua Lelaki <b>Di Nibong Tebal</b> | maibaca

Posted: 06 Dec 2013 08:30 PM PST

NIBONG TEBAL - Seorang lelaki mati ditembak ketika sedang berjalan seorang diri tidak jauh dari rumahnya di Taman Puteri Gunong, Tasek Mutiara di sini Jumaat malam.

Sebelum ini, M.Parttippan, 29, pernah ditembak lima bulan lepas dipercayai oleh suspek yang sama tetapi hanya mengalami kecederaan.

Ketua Jabatan Siasatan Jenayah Pulau Pinang SAC Mazlan Kesah berkata dalam kejadian pada 9 malam itu, mangsa dihampiri sebuah Perodua Myvi hitam dinaiki dua lelaki yang kemudiannya melepaskan enam das tembakan.

Satu daripada tembakan itu mengenai rusuk Parttippan dan mangsa yang mengalami pendarahan teruk disahkan meninggal dunia di tempat kejadian, katanya ketika ditemui di tempat kejadian lewat malam tadi.

Image

Beliau berkata polis menemui enam kelongsong peluru di tempat kejadian dan siasatan awal mendapati suspek yang sama menembak mangsa ketika kejadian pertama lima bulan lepas.

"Polis sudah mengenal pasti identiti suspek terbabit iaitu seorang lelaki berusia lingkungan 30-an dan usaha mengesannya sedang dijalankan. Berdasarkan maklumat yang diterima, suspek juga didapati tinggal di kawasan sekitar ini," kata Mazlan.

Polis, katanya, tidak menolak kemungkinan kejadian tembakan itu bermotifkan dadah dan balas dendam.

"Mayat mangsa dihantar ke Hospital Sungai Bakap untuk dibedah siasat.

Berdasarkan rekod kita, mangsa mempunyai empat rekod jenayah termasuk satu kesberkaitan dadah," katanya.

Beliau berkata suspek dipercayai menggunakan pistol jenis semi automatik ketika menembak mangsanya.

Dalam kejadian pada 20 Jun lalu, Parttipan cedera selepas ditembak seorang lelaki dalam kejadian kira-kira 200 meter dari tempat kejadian malam tadi. Bagaimanapun, mangsa yang masih bujang itu terselamat walaupun peluru menembusi badannya.-BERNAMA

09 di bagan ajam - Google Blog Search

09 di bagan ajam - Google Blog Search


Yong Tau Fu femes <b>di Bagan Ajam</b> | CeLoteh MJ

Posted: 04 Dec 2013 05:39 PM PST

Entry tertangguh - bila tengok gambar ni rasa macam alahai sedapnya kalau dapat makan panas-panas ditambah badan MJ dah mula dedar nak demam ni. Yong Tau ni memang pemes kat area Bagan ni tau, dan memang dah lama bertapak sejak MJ dari zaman sekolah lagi dah ada.
Pinggan tu MJ punya, cabai dia buat Yongtaufu ni sedap tau, tak cukup bagi MJ cabai tu mesti akan gagau asben punya..wahahaha.. Dan lepas makan konpem akan nanges-nanges punya.. Jadi tisu wajib kena ada tau..haha Ni pulak pinggan asben, punyalah 'tamak' kami 2 orang ambik penuh semangkuk macam2 ada walhal memang tak habis pun, kami siap tapau belen yang tak habis, rugi pulak kalau nak membazir dan terbuang kan.
MJ tak ingat pulak harga semangkuk rasanya dalam RM7.00++ kot.

Dan kalau ada yang nak terjah tempat ni kalau mai jalan2 di Butterworth, Food Court ni terletak betul2 di belakang Sek Men Keb Dato' Onn (my old school), Bagan Ajam boleh nampak la kedai ni di hujung.
Kalau dari Jetty (Feri Penang) terus je dalam 20minit akan nampak Sekolah di sebelah kiri dan masuk ikut laluan tu.

Dan lepas korang pilih-pilih apa yang nak kena tunggu di meja tau sebab kalau nak berdiri menunggu memang lambat la tapi berbaloi kalau dah makan :)