Isnin, 27 Januari 2014

09 di seberang jaya - Google Blog Search

09 di seberang jaya - Google Blog Search


TURUN 2.0 tetap berlangsung <b>di Seberang Jaya</b> - Harakah Daily

Posted: 25 Jan 2014 12:35 AM PST

SEBERANG JAYA: Himpunan Aman Turunkan Kos Sara Hidup Rakyat atau TURUN 2.0 yang dijadualkan esok dari jam 2.00 hingga 4.00 petang tetap akan dilangsungkan di Business Centre dekat sini.


Koordinator TURUN 2.0 Khairul Ishak menyarankan semua peserta memakai baju hitam sebagai lambang bantahan serta datang lebih awal untuk mengelak kesesakan jalan raya memandangkan himpunan itu akan turut disertai para peserta dari negeri-negeri utara Semenanjung.

"Semua peserta yang datang hedaklah memakai baju berwarna hitam sebagai lambang bantahan.  Jangan lupa datang lebih awal untuk parkir kenderaan di Tapak Pesta Seberang Jaya," ujarnya.

Beberapa lokasi perarakan telah ditetapkan dengan dipimpin para pemimpin Pakatan Rakyat dan badan bukan kerajaan (NGO).

Tempat perkumpulan di Bandar Sunway akan dipimpin Pengarah Strategik PKR, Rafizi Ramli, aktivis Jingga 13, Fariz Musa dan Wanita PKR.

Koordinator Solidariti Anak Muda Malaysia (SAMM), Che'gu Bard akan memimpin kumpulan dari Stesyen Minyak Caltex dan Petronas bersebelahan Lebuhraya Sungai Nyiur.

Timbalan Presiden PAS, Mohamad Sabu dan Ahli Jawatankuasa PAS Pusat, Dato' Dr Mujahid Yusuf Rawa pula akan memimpin perhimpunan dari Masjid Taman Sembilang.

Para peserta juga digalakkan membawa bahan-bahan kempen untuk dipamerkan sepanjang bantahan dan mengawal tingkah laku bagi mengelak provokasi.

"Skuad Keadilan tidak teragak-agak untuk menarik mereka yang terbabit keluar daripada kawasan perarakan sekiranya ada yang bersikap tidak murni," jelas beliau.

Khairul turut memohon kerjasama pihak polis bagi menjaga ketenteraman awam sepanjang perhimpunan berlangsung.

Gambar-gambar sekitar Himpunan TURUN 2.0 <b>di Seberang Jaya</b>..

Posted: 26 Jan 2014 05:43 AM PST


Ni apa yang Malaysiakini laporkan... Orang ramai pelbagai kaum hari ini berkumpul di Sunway Carnival Mall, Pulau Pinang bagi menyatakan bantahan terhadap kenaikan harga barang dan kos sara hidup.

Mereka membawa kain rentang dan melaungkan slogan menentang cukai barangan dan perkhidmatan (GST), menuntut harga penurunan harga barangan keperluan asas serta mengejek kenyataan kangkung perdana menteri.

"Kangkung turun" antara laungan yang kedengaran dalam perhimpunan itu. Selain kangkung, pelbagai sayur-sayuran turut dikandar ke perhimpunan itu, sekali gus menjadikannya penuh warna warni.


Wakil rakyat pembangkang Lee Khai Loon yang terkenal dengan flash mob kangkungnya sebelum ini turut kelihatan, selain Pengarah Strategi PKR Rafizi Ramzli dan exco Pulau Pinang Dr Afif Bahardin.

Ni sedikit gambar dari himpunan TURUN 2.0 petang tadi untuk dikongsi bersama...


Dari gambar-gambar di atas..

Cikgu Man, ADUN Lunas sanggup berkereta dari Kedah merentas sempadan semata-mata untuk bersama rakyat dalam himpunan ini..

Cikgu Fariz Musa juga berkereta dari Terengganu dan bertolak pada jam 4.00 pagi dair Terengganu ke Pulau Pinang untuk sertai himpunan ini..

Chegu Bard pula aku tak tahu dia datang dari mana sebab nak tanya tak sempat jumpa pun dia..

Manakala Rafizi pula terbang dari KL ke Pulau Pinang semata-mata untuk memberikan ucapan dalam himpunan ini, selesai berucap bergegas ke lapangan terbang untuk pulang ke KL..

Tetapi selain dari YB-YB dari PR Pulau Pinang yang turut hadir untuk bersama rakyat ini iaitu TKM1 Hj Rashid, Dr. Afif, Sim Tze Tzin, Khai Loon, Lau Chee Kiang dam Ong Chee Wen...

Kemana agaknya lain-lain individu yang kini bergelar YB yang sebelum PRU13 lalu sering menjerit 'Demi Rakyat' dan mendakwa akan bersama rakyat dalam apa jua situasi dalam berbagai ceramah?

Adakah mereka hanya bersama rakyat hanya sebelum PRU sahaja? setelah mereka bergelar YB rakyat tak dipedulikan mereka?.. bak kata orang Penang "Mampuih pi kat hang!!"

Isu yang dibawa disini ialah isu kenaikkan harga barang yang membebankan rakyat.. jika rakyat perlu memperjuangkannya secara sendirian apa gunanya 'Wakil Rakyat'?

Adakah kerana hidup mereka selesa kini maka rakyat dibiar memperjuangkan sendiri nasib mereka?

Jika benar begitu... ingatlah "RAKYAT HIRED! RAKYAT FIRED!!"

Lagi gambar-gambar dan video perarakan silalah lihat di SINI

Tiada ulasan:

Catat Komen