Sabtu, 15 Mac 2014

09 di balik pulau - Google Blog Search

09 di balik pulau - Google Blog Search


Ukhwah Pendekar Malaiu <b>di Balik Pulau</b> - HIKMAH - Blogger

Posted: 06 Mar 2014 03:30 AM PST

OK. Untuk melengkapkan kitaran cerita tentang HIKMAH IX satu majlis berkaitan harus disentuh...
Ahad 23 Februari 2014 iaitu sehari selepas berlangsungnya acara Mutiara HIKMAH @ HIKMAH IX di Kompleks Tabung Haji, Bayan Lepas kami ke Dataran Warisan Alang di Sungai Burung, Balik Pulau.

Satu lagi acara keMelayuan mahu diadakan, mengambil kesempatan atas momentum dan kedatangan kawan-kawan dari luar Pulau Pinang ke HIKMAH IX.


Selamat datang ke majlis "Ukhwah Pendekar Malaiu".

Tuan Haji Chin dari qaryah Masjid al-Hidayah, Bayan Lepas, seorang pengamal silat yang berpengaruh di Pulau Pinang memberikan ucapan pembukaan dan kata-kata aluan.

Beliau kemudian dihadiahkan sebuah tanjak, diletakkan di kepala oleh Ustaz Amir Hamzah seorang pemimpin agama tempatan.


Ini diikuti persembahan silat.Selepas itu ada tazkirah oleh Ustaz Amir Hamzah. Tetapi beliau tidak mahu diambil gambar ketika memberi tazkirah. Maka ditunjukkan gambar sesi seterusnya, saudara Kamal, Yang Dipertua NGO Armada Malaiu memberi pengenalan tentang cara-cara memanah mengikut sunnah Nabi Muhammad SAW.

Ini diikuti demonstrasi memanah...

Hadirin diajak mencuba sama dan diberi tunjuk ajar.Sambil itu pertunjukan silat berjalan.

Petang sebelum bersurai ada upacara tertentu diadakan melibatkan beberapa orang pilihan dengan harapan dapat menghilangkan pengaruh tinggalan penjajah ke atas Pulau Pinang sambil betul-betul menaikkan Melayu dan Islam. Tak perlulah ditunjukkan bagaimana ia diadakan. Cukuplah disebut sebagai isyarat agar para pejuang lain dapat meneruskan usaha menurut kaedah dan cara masing-masing asalkan tidak lari dari landasan agama yang benar. Cukup.

Tiada ulasan:

Catat Komen