Khamis, 6 Mac 2014

di negeri pulau pinang - Google Blog Search

di negeri pulau pinang - Google Blog Search


Jika MARANG berada dalam <b>negeri PULAU PINANG</b>, kompom akan <b>...</b>

Posted: 26 Feb 2014 06:40 PM PST

Kalaulah gerai yang diroboh ni di Pulau Pinang.. riuh rendahlah 1Malaysia...

Hujung Januari lalu satu kekecohan yang melibatkan keganasan telah tercetus bilamana pihak Penguatkuasa MPPP bertindak merobohkan beberapa gerai disepanjang Jalan Hassan Abbas, Teluk Bahang, Pulau Pinang.

Dalam kekecohan itu Ketua Penolong Pegawai Daerah Barat Daya, Encik Abu Hassan Omar telah dibelasah sehingga menyebabkan bajunya terkoyak.

Insiden itu telah dikecam oleh Timbalan Ketua Menteri (1) Pulau Pinang, Dato' Hj Mohd Rashid bin Hasnon.

Dalam kenyataan medianya beliau berkata "Kerajaan Negeri Pulau Pinang mengecam dan memandang berat tindakan ganas oleh sekumpulan individu yang tidak bertanggungjawab yang telah memukul Ketua Penolong Pegawai Daerah Barat Daya, Encik Abu Hassan Omar sehingga menyebabkan bajunya terkoyak di Teluk Bahang".

Tambahnya lagi "Ahli-ahli pertubuhan seperti Perkasa dan UMNO berada di kawasan tersebut semasa kejadian ganas berlaku. Encik Abu Hassan dan anggotanya sedang menjalankan tugas penguatkuasaan dan diarahkan untuk merobohkan gerai haram yang kosong, yang sedang dibina dan baru dibina.


Haji Mohd Rashid turut membidas pihak Polis yang berada ditempat kejadian tapi tidak mengambil sebarang langkah pencegahan.

"Sungguhpun terdapat seramai 35 orang anggota polis, mereka tidak dapat melindungi seorang pegawai awam kanan ataupun memastikan undang-undang ditegakkan."

Laporan penuh dan gambar-gambar tentang insiden itu sila baca di ( SINI )

Itu apa yang berlaku di Pulau Pinang, bilamana operasi merobohkan binaan haram yang biasanya dijadikan gerai-gerai di atas tanah milik kerajaan negeri pasti tercetus kekecohan..

Biasanya yang mencetuskan kekecohan itu pula adalah golongan yang sama, yang mendakwa merekalah pejuang bangsa..

Itulah untungnya Melayu Pulau Pinang.. punya pembela yang perkasa dari PERKASA..

Tapi berbeza sungguh nasib Melayu Pulau Pinang dengan nasib Melayu di Terengganu ini.. gerai mereka dirobohkan kerajaan yang didominasi oleh UMNO tapi tiada siapa yang peduli...

Kedai diroboh tanpa notis, mohon penjelasan

MARANG – Kerajaan negeri diminta memberi penjelasan berhubung status tanah diambil kontraktor bagi melaksanakan projek pembesaran jalan di Jalan Kuala Terengganu ke Kuantan dari Merchang ke Jambu Bongkok, dekat sini.

Penduduk yang tinggal dan berniaga di sepanjang jalan utama berkenaan, kini bingung kerana mendakwa tidak mendapat sebarang pampasan kesan daripada pelaksanaan projek tersebut.

Seorang peniaga roti, Norhashimah Mamat yang menjalankan perniagaan di situ berkata, tiada hitam putih atau dokumen rasmi serta pengesahan terutama mengenai pampasan yang akan diberikan selepas kedai mereka dirobohkan pihak berkaitan.

"Takdok (tiada) orang kerajaan mari (datang) beritahu apa-apa sampai ke hari ni. Exco pun takdok mari jumpa dengan kita," katanya yang turut mendakwa sudah ke pejabat tanah daerah bagi memaklumkan mengenai perkara tersebut.

Lebar jalan masuk sempadan tanah milik penduduk

Norhashimah berkata, dia dan keluarganya tidak berpuas hati dengan pihak berkaitan dalam menguruskan projek tersebut terutama berkaitan sempadan tanah.

Dia mendakwa, kerja-kerja pelebaran jalan turut memasuki ke sempadan tanah miliknya walaupun batu penanda sudah diletakkan di hadapan kedainya.

Katanya, dia turut bimbang apabila ada ura-ura mengatakan tanah yang sudah termasuk dalam rizab jalan berkenaan tidak akan dibayar pampasan.

"Macam mana masa kita nak dapat kelulusan bina gerai dulu, dia terima geran tanah ni dan dok (tidak) timbul soal di mana tanah rizab dan sempadan jalan? Ler ni (sekarang), timbul pasal tanah rizab pulok (pula) masa nak ambil tanah ni semula," katanya.

Difahamkan, sebanyak 15 rumah, tujuh premis perniagaan dan lebih 30 gerai jualan makanan terutama gerai jagung terjejas akibat projek pelebaran jalan berkenaan.

Peniaga jagung dikatakan mampu memperoleh hasil jualan antara RM200 sehingga RM300 sehari dan pendapatan meningkat sekali ganda pada hari minggu serta cuti am, namun mereka kini tidak dapat meneruskan perniagaan itu.

Minta beri penjelasan, elak rakyat keliru

Luahan dan keluhan sebahagian penduduk serta peniaga terbabit dimaklumkan kepada Ketua Penerangan Pas Terengganu, Mohd Nor Hamzah yang mengadakan tinjauan sambil menziarahi mereka yang tinggal dan berniaga di tepi jalan utama berkenaan.

Susulan aduan berkenaan, Mohd Nor mendesak agar kerajaan negeri membuat satu kenyataan rasmi berhubung projek pelebaran jalan tersebut kerana ia menimbulkan banyak persoalan sekali gus memerlukan penjelasan lanjut.

"Persoalan seperti siapakah kontraktor yang dapat projek ini? Kenapa ia dijalankan secara tidak teratur, tanpa notis dan pemberitahuan umum terutama kepada penduduk serta peniaga terlibat di sepanjang jalan utama Kuala Terengganu ke Kuantan berkenaan.

"Juga, berapakah pampasan yang akan diberikan kerajaan kepada penduduk dan peniaga yang 100 peratus Melayu sebagai ganti rugi ke atas perniagaan mereka," katanya.

Mohd Nor juga meminta kerajaan menjelaskan kekeliruan yang timbul berhubung sempadan tanah yang dikatakan sudah diambil sejak 1963 lagi, kerana ada beberapa penduduk mengadu bahawa sempadan tanah milik mereka tidak jelas.

"Sehingga kini, masih tiada wakil kerajaan atau Exco datang bagi menjelaskannya," katanya.

Turut libat tanah perkuburan

Dalam pada itu, penduduk turut mendakwa masalah pelebaran jalan berkenaan bukan hanya melibatkan penduduk dan peniaga jagung, tetapi juga kawasan tanah perkuburan yang terletak berdekatan Kampung Pasir Putih.

Mengulas isu tanah perkuburan itu, Mohd Nor yang merupakan bekas Ketua Pemuda Pas Terengganu berkata, kontraktor terbabit perlu lebih prihatin dengan kerja-kerja pelebaran jalan apabila membabitkan kawasan tanah perkuburan.

"Walaupun kubur lama, mereka sepatutnya lihat jajaran kubur ini dahulu dengan nasihat daripada pihak berwajib dan orang kampung yang tahu kedudukan kubur-kubur ini.

"Dalam Islam, kita percaya sesetengah mayat mungkin tak mudah reput, jadi sepatutnya kita gali dan pindahkan mayat-mayat ini sebagai menghormati mayat serta ahli keluarga," katanya.

Beliau bagaimanapun memaklumkan pendedahan tersebut bukan bertujuan menolak sebarang pembangunan, tetapi ia seharusnya dilaksanakan dengan memikirkan kesan kepada masyarakat.

"Ia juga bagi memastikan semua projek pembangunan yang menggunakan duit rakyat, dapat dilaksanakan dengan betul dan telus kerana projek ini akan dinilai semua pihak," katanya.

Bagi mengulas lanjut, Sinar Harian turut menemui Pengerusi Jawatankuasa Transformasi Kerajaan, Komunikasi dan Multimedia negeri, A Latiff Awang yang juga Adun Pengkalan Berangan dan beliau berkata, akan menyiasat mengenai dakwaan penduduk itu.

~ Sinar Harian


http://darisungaiderhaka.blogspot.com/2014/02/kalaulah-gerai-yang-diroboh-ni-di-pulau.html

Kerajaan <b>Negeri Pulau Pinang</b> nafi timbang haram khutbah Jumaat <b>...</b>

Posted: 19 Feb 2014 01:42 PM PST

GEORGE TOWN: Kerajaan Negeri Pulau Pinang semalam menafikan dakwaan dalam laman blog kononnya ia sedang mempertimbang secara serius untuk mengharamkan khutbah Jumaat.

Menyifatkan dakwaan itu sebagai berbaur fitnah, Pengerusi Jawatankuasa Hal Ehwal Agama Islam, Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna Negeri Datuk Abdul Malik Abul Kassim berharap polis dapat mengesan serta memberkas pihak yang membuat dakwaan itu.

"Kalau orang tu dah gila, jangan sama-sama sahut perkara yang dibangkitkan oleh orang gila, negara komunis pun tidak buat seperti itu…kalau nak haramkan khutbah samalah macam kita haramkan solat Jumaat, macam nak tutup masjid.

"Orang itu (individu yang menulis blog) harus dikenakan tindakan, polis perlu siasat dan bawanya ke mahkamah," katanya kepada pemberita di sini.

Pada 17 Feb lepas, laman blog yang dinamakan 'Negara Pakatan Rakyat' mengeluarkan kenyataan terdapat beberapa pemimpin pakatan tidak gemar dengan kandungan khutbah Jumaat yang didakwa mengandungi mesej berbaur ekstremis dan diskriminasi.

Abdul Malik sebelum itu telah mengadakan pertemuan singkat dengan wakil Pertubuhan Pribumi Perkasa Malaysia (PERKASA) Balik Pulau di sini.

Antara yang hadir pada pertemuan itu ialah Pengerusinya Mohd Rizuad Mohd Azudin dan Ketua Penerangannya Mohd Pazli Ismail.

Mohd Pazli berkata pertemuan singkat itu bertujuan mendapatkan penjelasan serta kerjasama daripada kerajaan negeri berhubung dakwaan blog berkenaan.

Sementara itu dalam sidang media berasingan Timbalan Ketua Polis Negara Datuk Seri Mohd Bakri Mohd Zinin berkata pihaknya akan menjalankan siasatan secara terperinci terhadap pemilik blog 'Negara Pakatan Rakyat' yang mengeluarkan kenyataan sehingga boleh mencetuskan ketegangan di kalangan rak-yat. — Bernama

Tiada ulasan:

Catat Komen