Isnin, 5 Mei 2014

09 di Batu uban - Google Blog Search

09 di Batu uban - Google Blog Search


SEJARAH WARISAN SEBERANG PERAI DAN PULAU PINANG

Posted: 04 May 2014 12:28 AM PDT


800px-Penang_Museum_historical_painting_M141b
Maka Sultan telah mengatur rancangan nya untuk menyerang Inggeris dengan menyiapkan Angkatan Perangnya yang berpusat di Kg Kota.Senjata-senjata dipersiapkan dari "kilang-kilangnya" di Pekan Darat .Pahlawan-pahlawan dan panglima-panglima perang serta para perajurit-perajurit telah bersiap siaga untuk bertempur dimedan "jihad menentang kafir" kerana mereka bukan sahaja dari Angkatan Kedah malah telah dibantu dari para kesatria Melayu  dari Aceh, Perak,Patani,Johor malah dari Brunai,Kepulauan Mindanao dan Illanun.
Perang ini amat penting demi mempertahankan satu lagi bumi Melayu dari jatuh ketangan penjajah….bererti hidup dan mati Kedah seterusnya dan Nusantara ini seanteronya.
…Maka dengan 1,000 buah perahu-perahu telah dipersiapkan untuk menyerang Pulau Pinang dari Kuala Perai……….
Sehingga sekarang masih terdapat kesan peninggalan bangunan lama 1800an Hospital,Pejabat Pos,Pejabat Pertanian,Pejabat Town Council,Polis ,Gereja dan bangunan persendirian semasa pentadbiran British seperti di Jalan Pantai atau pantai Road, Sekolah Convent Butterworth,Kilang Memprosese Bijih Timah (Malaysian Smelting Corporation) Lapangan Terbang RAAF atau Pengkalan TUDM sekarang ini,Taman Robina dan Bangunan unik seperti "Piring Terbang" di Kolej Vokasional Butterworth di Telok Air Tawar.
Di Era sebelum merdeka dan saat menghampiri Kemerdekaan pada 1950an banyak peristiwa sejarah di Butterworth seperti Perishtiharan Pemuda Merdeka di Dataran  Pemuda Merdeka di Butterworth, Pulau Pinang atau dahulunya dikenali sebagai padang British Recreation Club (BRC) pada 1958 yang di Ketuai oleh Ketua Pemuda UMNO  ketika itu Dato' Hj Ahmad Badawi ketika itu  dan juga persidangan para Alim Ulama dimana banyak organisasi awal dari Seberang Perai menjadi pengasas utama keahlian PAS. Dimana  kejayaan Persidangan Persatuan Ulama Se-Malaya di Butterworth pada 24 November 1951 menjadi detik penting dalam sejarah Islam di negara ini kerana ... seperti dalam Wilkipedia Parti Islam Se-Malaysia menyebutkan juga  bahawamaka  PAS telah ditubuhkan secara rasmi hasil dari perhimpunan atau muktamar tersebut, yang antaranya turut disertai oleh Kelab Melayu Bagan dari Seberang Perai,Perikatan Melayu Bersatu dari Seberang Perai dan Pulau Pinang dan lain-lain badan kebajikan, kelab atau jamaah terutamanya dari Seberang Perai dan Pulau Pinang.
The Kapitan Keling Mosque on Pitt Street was named after 'Captain Kling', the headman of the South Indian community, who was appointed by the British administration on 1801.
The first mosque on the site, the predecessor of the present Kapitan Keling Mosque, was a small "Chulier Mosque" which appeared on a map of 1798.
Oral tradition names the founder of this attap mosque as Major Nador Khan, an East Indian Company sepoy, who was popularly called To' Nadok Berkajang Kain. (Abdul Kahar, 1974; unpaged) ^
3) Zakry Abadi dalam Pembangunan Pulau Pinang ,1994.
5) Parti Islam Se-Malaysia  http://ms.wikipedia.org/wiki/Parti_Islam_Se-Malaysia
nasronhashim.blogspot.com/.../penubuhan-persatuan-islam-se-malaya.html
7) Dataran perakam sejarah ) utusan.com.my/utusan/nfo.asp?y=2007&dt=0822&sec=Rencana&pg=re_05.htm -

Tiada ulasan:

Catat Komen